Gothenburg, Sweden
0703 760 780
hans.akersten@outlook.com

Empati för en mänskligare arbetsplats

Empati för en mänskligare arbetsplats

Hur kan vi mäta psykologisk trygghet?

Närvaro ger oss möjlighet att känna empati och medkänsla för andra (och även oss själva). När vi blir allt bättre på att vara närvarande skapar vi en plattform för intensivt lyssnande som ger oss möjlighet att inte bara höra orden, utan också minsta skälvning eller förändring av intensitet i rösten. Vi kan lägga märke till ytterst små förändringar i ansiktsuttryck eller minimala justeringar av kroppshållningen. Genom att medvetet lyssna får vi möjlighet att leva fullständigt i samklang med den fysiska världen som omger oss och det möjliggör för oss att förstå varandra.

Empati sker genom närvaro och och aktivt lyssnade

När ni tillsammans tränar ni upp er närvaro och ert lyssnade så lägger ni grunden för att förstå varandra bättre på ett djupare plan. Aktivt lyssnande är avgörande för att förstå våra kollegors erfarenheter och perspektiv. Detta innebär att du uppmärksammar helt när någon pratar. Aktivt lyssnande inkluderar beteenden som att visa med ditt kroppsspråk att du lyssnar. Du kan också sammanfatta vad den andra personen sa för att se till att du förstod.

Att medvetet lyssna och vara avsiktligt närvarande innebär att höra orden, känslorna, kroppsspråket och det budskap som finns bortom orden. Det ger oss möjlighet att uppfatta det subtila, tysta eller nedtonade. Från den positionen växer vår förmåga att erbjuda empati och medkänsla. När vi sätter värde på att vara här och nu med våra kollegor förstår vi deras erfarenheter bättre.

Det börjar med oss. Med dig och med mig. Jag vill dela med mig av ett förhållningssätt som jag tror mycket på.

Hur kan vi med empati möta en annan människa som har en annan åsikt än oss själva?

Många gånger hamnar vi i försvarsställning och vi blir väldigt snabba med att döma den som vi möter. Kanske söker vi sympati hos andra och pratar skit om vår meningsmotståndare.

Vi glömmer att den vi möter är människa – precis som du och jag.
Genom att ta in detta förhållningsätt så kan vi möta varandra med empati och medkänsla.

Precis som jag

Den här personen har åsikter, perspektiv och övertygelser
– Precis som jag.

Den här personen har sårbarheter, oro och förhoppningar
– Precis som jag.

Den här personen har vänner, familj och kanske till och med barn
– Precis som jag.

Den här personen vill känna sig kompetent, respekterad och uppskattad
– Precis som jag.

Den här personen önskar lycka, fred och glädje
– Precis som jag.

 

%d bloggare gillar detta: